top of page
Nimetön suunn.malli (4).png
Historian havinaa Tortinmäessä

Alkuvuosina tärkein vuosittainen tapahtumamme oli Mansikkamarkkinat, jonka nimi alun perin oli suureellisesti Mansikkakarnevaalit. Koska varsinaisesta karnevaalimeiningistä ei ollut tietokaan, siirryttiin luontevasti markkinahumuun. Muutama ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Tortinmäen kurssikeskuksen (entinen koulu) pihalla ja sen viereisellä urheilukentällä, joka tarjosi hyvät puitteet monenlaisille kisoille; oli köydenvetoa, lokariautoillakin hurjasteltiin ja testattiin lypsytaitoja, ei tosin elävän lehmän kera, mutta taitoa vaativaa se on lypsää keinoutareitakin!


Turun kaupunki myi kurssikeskuksen, jolloin markkinat siirtyivät Tortinmäen lavalle ja sen ympäristöön. Markkinoiden järjestäminen ei ollut ihan helppo juttu. Talkoohenkistä porukkaa tarvittiin paljon, työ ei rajoittunut vain siihen yhteen päivään, vaan alkoi jo varhain keväällä. Koska vuosien varrella talkootyöhön osallistuvien määrä alkoi laskea ja markkinoiden tuottokin oli nimellinen, oli aika miettiä muita mahdollisuuksia. Niinpä vuonna 2021 aloitimme keskikesän iltatorit, jotka houkuttelevat paikallisten lisäksi myös ohikulkijoita ostoksille ja kahville.


Alkuvuosina toiminta painottui vahvasti kylän lasten ja nuorten vapaa-ajan toimintaan, nykyisin seniorit osallistuvat innokkaimmin tapahtumiin. Ensimmäisinä järjestettiin aktiivisten vanhempien tuella harrastustoimintaa lapsille ja nuorille ohjelmaa: vaihtelevasti liikuntaa, askartelua, leipomista, mopokursseja, huumevalistusta, meikki-iltoja tytöille, käytiin yhdessä leffassa ja uimahallilla. Siitä on jäänyt hyviä muistoja niin meille vanhemmille, kuin myös nyt jo aikuisille lapsillemme. Tämän toiminnan soisi jatkuvan uusien aktiivisten äitien ja isien vetämänä.


Senioritoiminta käynnistyi vuonna 2007 Kaarina Rinnerannan toimesta. Edelleenkin seniorit lähiseudulta kokoontuvat joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisia lavan kahvioon.


Erilaiset retkiä ja kulttuuririentoja on vuosien varrella toteutettu ja toivottavasti myös tulevaisuudessa yhdistyksen jäsenet lähtevät porukalla reissuun. Kuvagalleriassa on joitakin muistoja.


Kyläyhdistys on reilun parinkymmenen vuoden ajan vastannut myös Turun kaupungin omistaman kentän jäädytyksestä sekä kuntoradan hiihtoladusta.


Tortinmäen lava siirtyi kokonaisuudessaan kyläyhdistyksen omistukseen vuonna 2018 – eli käytännössä jokainen kyläyhdistyksen jäsen omistaa nyt palan Tortinmäen lavan kiinteistöä. Meillä on arvokas omaisuus, josta jokaisen yhdistyksen jäsenen kannattaa pitää huolta ja osallistua aktiivisesti siivous- ja kunnostustalkoisiin. Esimerkiksi esteetön kulkuyhteys pihalta lavan kahvioon rakennettiin täysin talkoovoimin vuonna 2019. Vuosittain järjestetään talkooporukalle illanvietto kiitokseksi aktiivisesta osallistumisesta toimintaan.

bottom of page